top of page

 Portfolio

Naast het ontwikkelen en geven van trainingen is Jeroen Bakker ook zeer ervaren in het creëren van creatieve concepten. Of het nu gaat om het domein veiligheid, ondermijning, persoonlijke effectiviteit of leiderschap, het resultaat is een zeer tevreden klantenportefeuille. 

 

De kern van deze concepten is altijd de creatieve insteek, duidelijke herkenbaarheid voor de doelgroep en directe toepasbaarheid in de praktijk. Het ontwikkelproces start bij het uitkristalliseren van de vraag van de opdrachtgever (de klant) en de behoefte in de praktijk (de doelgroep). Het is de kunst om deze vaak twee afzonderlijke vragen te combineren tot een concept met bewezen effect in de praktijk. 

 

Daarbij kijken we altijd naar hoe mensen op de beste manier leren, geprikkeld worden en vervolgens bewust gemaakt kunnen worden. Kennis, inzicht en toepassing staan daarbij centraal. Wetenschappelijke kennis wordt gecombineerd met creatieve didactische vormen die zorgen voor effect en resultaat in de praktijk. 

 

Heb jij behoefte aan een nieuwe training of ben je op zoek naar een bewustwordingsconcept dat praktisch uitvoerbaar is, deelnemers motiveert en zorgt voor resultaat? Neem dan contact op! Bekijk het portfolio voor een eerste indruk van succesvolle producten, diensten en concepten. 

Bestuurlijke rapportage

Bestuurlijke rapportage

Opdrachtgever

Goud uitgeverij / Eigen beheer

Doelgroep

Politieprofessionals en handhaving

Resultaat

Boek “Hoe schrijf ik een bestuurlijke rapportage”, training Bestuurlijke rapportage

Vanaf 2009 was Jeroen Bakker in de praktijk al bezig met het ontwikkelen van de eerste praktijkhandreiking voor bestuurlijke rapportage. Er was toen nog geen theorie beschikbaar en de juridische toetsing en praktijkervaring waren minimaal. In de afgelopen jaren heeft de bestuurlijke rapportage een ontwikkeling doorgemaakt. Al zijn wetenschappelijke, juridische en praktische kennis en ervaring heeft Jeroen samengebracht in het boek Hoe schrijf ik een bestuurlijke rapportage? Daarnaast hebben in de afgelopen jaren ruim 500 politieprofessionals de training Bestuurlijke rapportage gevolgd, met een zeer positieve waardering voor de inhoud en de trainers.

Steek jij je hand uit?!

Opdrachtgever

VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam

Doelgroep

Eerste en tweedejaars leerlingen middelbare school

Resultaat

Bewustwordingsconcept ‘Steek jij je hand uit?!’ met website, video’s, social mediaconcepten, posters, grabbelton, communicatiemateriaal voor scholen en gemeenten.

Criminelen benaderen steeds vaker scholieren voor hun criminele activiteiten met mooie beloftes over snel geld verdienen en dure spullen. VeiligsheidsAlliantie regio Rotterdam vroeg aan GOUDtrainingen een concept te ontwikkelen om middelbare scholieren bewust te maken van de effecten en risico’s van mensenhandel. Het resultaat? Een concept met jongeren gemaakt, dat prikkelt en jongeren weerbaar maakt tegen criminele-, seksuele- en arbeidsuitbuiting. Het bestaat uit een website, waarop 6 jongeren hun verhaal vertellen. Ze vertellen hoe ze erin rolden en staan stil bij de gevolgen. In mei 2022 rolde Capelle a/d IJssel dit concept als eerste gemeente lokaal uit.

Steek jij je hand uit?!
Ondermijningsbus©

Ondermijningsbus©

Opdrachtgever

Eigen beheer

Doelgroep

Burgers, ondernemers, politie, handhavers, bestuurders, raadsleden, ambtenaren

Resultaat

Ondermijningsbus, zie website

De Ondermijningsbus is een multifunctionele, interactieve belevingsbus om kennis en bewustwording over ondermijning bij burgers, ondernemers en professionals te vergroten. Daarnaast geeft het concrete handvatten wat zij zelf kunnen doen. De Ondermijningsbus is een ware eyecatcher. Of die nu staat op straat, bij een boerenerf, een bedrijventerrein of op een markt. Hét voordeel van deze vorm van voorlichting is dat de Ondermijningsbus daar ingezet wordt, waar ondermijning kan plaatsvinden. Dit maakt de voorlichting herkenbaar en effectief. In 2021 is de bus bij diverse gemeenten met succes ingezet. Zo meldden ter plekke inwoners van die gemeenten mogelijke signalen van ondermijning.

E-learning Ondermijningslunch

Opdrachtgever

Gemeente Schiedam

Doelgroep

Beleidsambtenaren binnen de gemeente

Resultaat

e-learning Ondermijningslunch met ondersteunend promotiemateriaal en praktisch naslagwerk

De gemeente Schiedam zet zich met partners in om georganiseerde criminaliteit, ook wel ondermijning genoemd, te voorkomen, signaleren en aan te pakken. GOUDtrainingen mocht voor de gemeente Schiedam een e-learningsprogramma ontwikkelen om ambtenaren bewust te maken van ondermijning en de signalen, met specifieke aandacht voor zorgfraude en mensenhandel. De digitale Ondermijningslunch was het resultaat. Op de speciaal voor de gemeente Schiedam toegankelijke website worden medewerkers in een lunchmoment van een klein half uur door middel van video’s, animaties, korte teksten en opdrachten wegwijs gemaakt in de wereld van ondermijnende criminaliteit.

E-learning Ondermijningslunch
E-learning Take a crime break

E-learning Take a crime break

Opdrachtgever

Gemeente Vlaardingen

Doelgroep

Beleidsambtenaren binnen de gemeente

Resultaat

E-learning Take a crime break met naslagwerk

Interne bewustwording en weerbaarheid spelen in de gemeente Vlaardingen een belangrijke rol in de aanpak van ondermijning. GOUDtrainingen ontwikkelde een website met drie modules, waarin een expert in videovorm meer uitleg geeft over ondermijning en specifiek drugscriminaliteit en malafide bedrijven. Zijn verhaal wordt ondersteund door Albert, een illustratieve sidekick in animatievorm. In de modules zijn ook spelelementen opgenomen, waarbij letters verzameld moeten worden om uiteindelijk een geheime code te ontrafelen. De afwisseling van video, animatie, praktijkvoorbeelden en een spelelement in combinatie met lokale beelden, vergroot de alertheid van de deelnemers en daarmee het leereffect.

Ondermijningsspel 

Opdrachtgever

Eigen beheer

Doelgroep

Politie, gemeenten, partners, inwoners, ondernemers

Resultaat

Bewustwordingsspel in teamverband

De eerste stap in de aanpak van ondermijning is bewustwording. Hoe meer professionals en burgers kennis hebben over georganiseerde criminaliteit, des te effectiever de bestrijding kan zijn! Hoe leuk is het om op een spelende en competitieve manier meer te weten te komen over ondermijnende criminaliteit? Met het Ondermijningsspel kom je spelenderwijs in aanraking met alle facetten van ondermijning. Het spel bestaat uit een groot speelkleed van 2 x 2 meter, met grote pionnen, een dobbelsteen, zandloper én vragen. Het is het ideale instrument voor een bewustwordingssessie van ongeveer anderhalf uur, waarbij ondermijning op een interactieve en competitieve manier in teamverband wordt ontdekt.

Ondermijningsspel
Blik op ondermijning

Blik op ondermijning

Opdrachtgever

Eigen beheer / gemeente Baarn

Doelgroep

Gemeenten

Resultaat

Bewustwordingsvragen

Hoe bevorder je interne deskundigheid en creëer je bewustzijn over ondermijning? Het ‘Blik op ondermijning’ bestaat uit een blikje met vraag- en antwoordkaarten om kennis en bewustwording over ondermijning te vergroten. Het ondermijningsblik is uitermate geschikt om in teamverband op een laagdrempelige manier met het onderwerp aan de slag te gaan en het met elkaar te bespreken.

Gas terug op stress

Opdrachtgever

Transport en Logistiek Nederland (TLN)

Doelgroep

Vrachtwagenchauffeurs en medewerkers in de logistieke sector

Resultaat

Vrachtwagenchauffeur is een afwisselend, vrij en verantwoordelijk beroep. Maar ook een beroep met veel werkdruk. Daarom heeft Jeroen Bakker de training ‘Gas terug op stress’ ontwikkeld, speciaal voor chauffeurs en medewerkers in de logistieke sector. De training is ontwikkeld vanuit de praktijk en geeft inzicht in wat stress is en hoe je hieraan zelf kunt werken. De inhoud is glashelder, laagdrempelig en biedt goed inzicht in eigen gedrag en communicatie. De training wordt al enkele jaren met succes gegeven, incompany of via open inschrijving, met altijd positieve reacties vanuit de cursisten.

Gas terug op stress
Stresscode®

Stresscode®

Opdrachtgever

Eigen beheer, licentiegebruik o.a. bij Transport en Logistiek Nederland

Doelgroep

Iedereen die stress ervaart of juist wilt voorkomen

Resultaat

Persoonlijk analysemodel 

De stresscode® is een persoonlijk analysemodel dat helpt te bepalen in welke fase van stress je zit, welk persoonstype je in stressgevoeligheid bent en waar je stressoren zitten. De uitkomst van de analyse wordt vertaald in een persoonlijke stresscode. Deze stresscode geeft heel gericht aan waar je beter in balans kunt komen oftewel hoe je in balans blijft ten opzichte van stress. Het geeft in één oogopslag weer wat het stressniveau is, hoe je hiermee effectief kunt omgaan en adviseert hoe je ervoor kunt zorgen dat je op een gezond stressniveau blijft. Dit analysemodel wordt succesvol tijdens trainingen bij Transport en Logistiek Nederland ingezet.

Servicegericht communiceren®

Opdrachtgever

Transport en Logistiek Nederland (TLN)

Doelgroep

Vrachtwagenchauffeurs en medewerkers in de logistieke sector

Resultaat

Training en naslagwerk

Hoe blijf je als bedrijf onderscheidend in de sterk concurrerende transportmarkt? Het gaat niet alleen meer om het (snel) afleveren van een product. Het draait ook om betrouwbaarheid, kwaliteit en klantgerichtheid. Chauffeurs vertegenwoordigen een transportonderneming op de weg en bij klanten. Zij zijn dus het visitekaartje. De training Servicegericht communiceren® is een bewustwordingstraining voor medewerkers bij transportbedrijven en logistieke dienstverleners. Tijdens deze training worden zij zich bewust van hun eigen gedrag in relatie tot de cultuur en de kernwaarden van het bedrijf én het positief onder de aandacht brengen van de organisatie naar buiten toe. 

Servicegericht communiceren®
Ga je mee ontladen?

Ga je mee ontladen?

Opdrachtgever

Transport en Logistiek Nederland (TLN)

Doelgroep

Jonge ondernemers en leidinggevenden in de logistieke sector

Resultaat

Bewustwordingssessie en naslagwerk

Voor een bijeenkomst van JongTLN ontwikkelde GOUDtrainingen een bewustwordingssessie over stress en leiderschap. Onder het motto van ‘Ga je mee ontladen’ nam Jeroen de JongTLN’ers mee in het tijdig signaleren van stress bij henzelf en medewerkers, en reikte hij handvatten aan om stress te beperken. Hiervoor ging hij in gesprek met drie jonge ondernemers in de sector. Deze persoonlijke verhalen werden in korte video’s tijdens de bijeenkomst getoond.  

Leertrack

Opdrachtgever

Belastingdienst

Doelgroep

Interne medewerkers

Resultaat

Outline voor een trainingstraject

Leertrack is de outline voor een trainingstraject voor medewerkers binnen de Belastingdienst waarin zij positief geprikkeld worden om in henzelf te investeren in een veilige leeromgeving. Het woord ‘Leertrack’ is dusdanig vormgegeven dat het een snoepje is waarin je wilt en moet bijten! Het doel is om medewerkers te bereiken, kansen te geven, zelfinzicht te bieden, te motiveren en feitelijk in beweging te krijgen. Leertrack is gericht op persoonlijke effectiviteit en vaardigheden. De kracht van Leertrack is een logische opbouw, maximaal 4 uur training per contactmoment en persoonlijk maatwerk in het traject gericht op wat een deelnemer nodig heeft (snackmodules). 

Leertrack
750xGouda

750xGouda

Opdrachtgever

Goud uitgeverij / eigen beheer 

Doelgroep

Inwoners en ondernemers in Gouda en daarbuiten

Resultaat

Het idee voor dit boek ontstond ongeveer vier jaar geleden. Omdat de stad Gouda in 2022 zijn 750- jarig bestaan viert, is Jeroen Bakker op zoek gegaan naar 750 items die de stad Gouda in het verleden en heden typeren. Dit boek is niet meer en niet minder dan een persoonlijke beschrijving van hetgeen een geboren en getogen Gouwenaar in al zijn wandelingen door de stad ontdekt heeft. Het geeft een inkijkje in het heden en verleden van de stad. Van mooie straten, monumentale panden, opvallende gevelstenen, kunstwerken, personen en evenementen tot aan bedrijven en verenigingen met een rijke historie. Iedere bladzijde is een herkenning of verrassing, zelfs voor een echte Gouwenaar. 

Slim surveilleren

Opdrachtgever

Gemeente Amstelveen, gemeente Alphen a/d Rijn, gemeente Rotterdam, gemeente Barneveld, gemeente Ede

Doelgroep

Handhaving & toezicht

Resultaat

Boek en training

Surveilleren is een belangrijk onderdeel van de aanpak van leefbaarheids- en veiligheidsproblematiek. Surveilleren kan op verschillende manieren. Gericht surveilleren heeft meer effect, omdat de surveillance uitgevoerd wordt op hotspots en hottimes. Dat wil zeggen: surveilleren op díe plaatsen en op díe tijden waar veel overlast en criminaliteit is. Om de aanpak hiervan nog effectiever uit te voeren, heeft Jeroen Bakker de praktische methodiek 'Surveillanceplan' ontwikkeld. Deze methodiek is beschreven in de praktijkgerichte handleiding Slim Surveilleren. Voor diverse gemeenten heeft Jeroen Bakker trainingen over deze methodiek verzorgd. 

Slim surveilleren
Bestuurlijke observatie

Bestuurlijke observatie®

Opdrachtgever

Eigen beheer / uniek product in de markt

Doelgroep

Handhaving & toezicht

Resultaat

Training en vakgerichte reader

Tijdens zijn werk voor diverse gemeenten ziet Jeroen Bakker dat de lokale aanpak van ondermijning onder druk kan komen te staan door het gebrek aan capaciteit bij de politie. Hoe kan het lokaal bestuur nu meer zicht krijgen op ondermijning en welke rol zouden toezichthouders hierbij kunnen spelen? Met deze vraag ging Jeroen Bakker aan de slag. Het resultaat? Een unieke training waarbij toezichthouders inzicht krijgen in specialistische technieken om een gedegen bestuurlijke observatie uit te voeren. Professionals die decennialang hun sporen hebben verdiend in kwalitatieve observatieonderzoeken voor de FIOD, de douane, de rijksrecherche en de politie, verzorgen deze training.

Briefing en debriefing

Opdrachtgever

Gemeente Amstelveen, gemeente Rotterdam, gemeente Ede, gemeente Barneveld, diverse politie-eenheden en teams

Doelgroep

Politie, handhaving & toezicht

Resultaat

Surveilleren is een belangrijk onderdeel van de aanpak van leefbaarheids- en veiligheidsproblematiek. Surveilleren kan op verschillende manieren. Gericht surveilleren heeft meer effect, omdat de surveillance uitgevoerd wordt op hotspots en hottimes. Dat wil zeggen: surveilleren op díe plaatsen en op díe tijden waar veel overlast en criminaliteit is. Om de aanpak hiervan nog effectiever uit te voeren, heeft Jeroen Bakker de praktische methodiek 'Surveillanceplan' ontwikkeld. Deze methodiek is beschreven in de praktijkgerichte handleiding Slim Surveilleren. Voor diverse gemeenten heeft Jeroen Bakker trainingen over deze methodiek verzorgd. 

Briefing en debriefing
Probleemgericht werken

Probleemgericht werken

Opdrachtgever

Politie-eenheid Gelderland-Midden

Doelgroep

Politie

Resultaat

Handleiding in probleemgericht werken

Leefbaarheids- en veiligheidsproblemen vragen allemaal om een oplossing. En bij voorkeur een duurzame oplossing. Om een probleem op te lossen, moet je de oorzaak aanpakken. Anders ben je bezig met symptoombestrijding. Het doel van probleemgericht werken gaat om het veranderen van de omstandigheden die het probleem veroorzaakt hebben. Daarvoor heeft Jeroen Bakker deze handleiding ontwikkeld. Aan de hand van 6 stappen (probleembeschrijving, probleemanalyse, probleemoplossing, plan van aanpak, uitvoering en borging en evaluatie) wordt duidelijk hoe je probleemgericht werken methodisch in de praktijk kunt toepassen.

Winkeldiefstal 310winkel.nl 

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam / Stichting Ondernemersfederatie Rotterdam

Doelgroep

Winkeliers en beveiligers Rotterdam-centrum

Resultaat

Online applicatie – later doorontwikkeld tot app

Winkeliers in het centrum van Rotterdam werden veelvuldig geconfronteerd met winkeldiefstal. Voor een kordate en tijdbesparende aanpak van winkeldiefstal ontwikkelde Jeroen Bakker in opdracht van de Stichting Ondernemersfederatie Rotterdam in 2012 een online gebruiksvriendelijk portaal waarop winkeliers aangifte kunnen doen. Naast het doen van een strafrechtelijke aangifte kunnen zij direct vervolghandelingen verrichten ten aanzien van de verdachte van winkeldiefstal, zoals het geven van een waarschuwing winkelverbod, het uitreiken van een collectief winkelverbod en het uitreiken van een winkelontzegging. Zo kunnen ondernemers zich focussen op hun kernactiviteiten: ondernemen. 

Winkeldiefstal 310winkel.nl 
Winkeldiefstal ‘Pak me dan, als je kan!’

Winkeldiefstal ‘Pak me dan, als je kan!’

Opdrachtgever

Eigen beheer / Goud uitgeverij

Doelgroep

Winkeliers, winkelmedewerkers en beveiligers 

Resultaat

Het compacte boekje ‘Pak me dan als je kan’ biedt praktische en doeltreffende informatie over hoe je winkeldiefstal kunt tegengaan en wat je moet doen als je geconfronteerd wordt met winkeldiefstal. In het boekje staat een effectieve en praktijkgerichte aanhoudingsprocedure. 

Sterk Blauw Junior 

Opdrachtgever

Nationale politie

Doelgroep

Kinderen, docenten en ouders/verzorgers

Resultaat

Sterk Blauw Junior is een rijk geïllustreerd boek om kinderen van 4 tot 6 jaar op een educatieve wijze kennis te laten maken met de taken van de politie en haar partners, zoals de brandweer, gemeentelijke toezichthouders, ambulancebroeders. Het blauwe mannetje Joris begeleidt de kinderen door dit unieke lesboek met educatieve illustraties en tekst. Het boek is dusdanig ontworpen dat het ook didactisch uitstekend inzetbaar is. Het biedt uitstekende mogelijkheden voor onderwijsleergesprekken met kinderen of ter voorbereiding van een gastspreker van de politie of een andere hulpdienst, themalessen over hulpverlening in het algemeen en de politie in het bijzonder.

Sterk Blauw Junior 
Praktijkgerichte handhavingscommunicatie

Praktijkgerichte handhavingscommunicatie

Opdrachtgever

Diverse gemeenten / eigen beheer

Doelgroep

Politie, toezichthouders en boa’s

Resultaat

Handleiding

Deze praktijkgerichte handleiding geeft politie, gemeentelijke toezichthouders en buitengewoon opsporingsambtenaren inzicht in en antwoord op de vraag hoe je op een goede manier kunt communiceren tijdens het handhaven, met als doel het naleven van regels op en goede manier de bevorderen. 

bottom of page